Przejdź do głównej zawartości

Szokowe zamrażanie

Mrożenie to jeden z najskuteczniejszych i jednocześnie najbezpieczniejszych możliwości z przedłużania trwałości produktów spożywczych. Co prawda mrożenie zmienia cechy zamrożonego produktu, ale pozwala zachowanie jego trwałości przez sporo miesięcy, co jest niemożliwe, w sytuacji innych metod. W celu zwiększenia skuteczności tej metody użycie mają nowoczesne technologie, w których celem jest ograniczenie zużycia energii elektrycznej i jednocześnie zwiększenie możliwość produkcyjnych w zakresie zamrażanie.

Komora szokowego mrożenia pozwala prawie że natychmiastowe zamrożenie dużej ilości mięsa, warzyw, owoców lub innych towarów bez zmiany ich wyglądu. Klientom zależy dzisiaj na tym, aby mrożone produkty wyglądały prawie tak, jak świeże, co jest jednym z elementów ich późniejszej atrakcyjności. Szo kowa forma mrożenia daje możliwość osiągnięcie takiego efektu. Mrożenie metodą szokową na start wymaga wyższych nakładów energii, ale ostatecznie jest tańsze, dlatego że cały proces mrożenia zostaje skrócony i produkty są szybciej gotowe do dalszego przechowywania albo transportu, a firma może w tym okresie generować więcej mrożonek. Szokowa metoda mrożenia perfekcyjnie sprawdza się w branży owocowo-warzywnej, gdzie produkty można zamrozić relatywnie bardzo szybko i w opakowaniach wyglądają one faktycznie świetnie. Mrożenie szokowe to metoda tańsza niż inne, gdyż ostatecznie stosuje mniej energii. Ta forma jest aktualnie stosowana bardzo często, co pokazuje, jak jest skuteczna.
Źródło informacji: komory szokowego mrożenia.